Φταίει το υαλουρονικό, το Botox ή κάτι άλλο;

#fillercomplication

Οι ενέσιμες θεραπείες με σκευάσματα υαλουρονικού οξέος και Botox είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, έντονος προβληματισμός δημιουργείται από εικόνες διασημοτήτων (ή μη) που εμφανίζονται με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, μετά από ενέσιμες θεραπείες.

Τελικά φταίει το υαλουρονικό, το Botox ή κάτι άλλο;

Επιλέξτε σωστά τον ιατρό σας

Για να προχωρήσετε σε μία ενέσιμη θεραπεία, θα πρέπει να επιλέξετε αυτόν που θα την εφαρμόσει.

Επειδή, στη χώρα μας ειδικά, υπάρχει η συνήθεια όλοι να τα κάνουν όλα και ο καθένας να είναι ότι δηλώνει, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι οι ενέσιμες θεραπείες είναι δουλειά των Πλαστικών Χειρουργών και των δερματολόγων.

Όπως δε θα εμπιστευόμουν Πλαστικό Χειρουργό να μου σφραγίσει το δόντι, έτσι δε θα εμπιστευόμουν οδοντίατρο να εφαρμόσει ενέσιμη θεραπεία στο πρόσωπό μου.

Αυτό ισχύει και για ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, "εξειδικευθέντων" σε ενέσιμες θεραπείες.

Το άρθρο αυτό το συντάσσω με αφορμή απανωτά περιστατικά δυσαρεστημένων γυναικών, οι οποίες εμπιστεύτηκαν έως και κομμώτριες για την εφαρμογή των θεραπειών τους.


#Fillercomplication

Οι Πλαστικοί Χειρουργοί επιτυγχάνουν πάντα το φυσικό αποτέλεσμα;

Σίγουρα όχι. Η εφαρμογή ωστόσο της θεραπείας από Πλαστικό Χειρουργό εγγυάται ότι υπάρχουν οι λιγότερες δυνατόν πιθανότητες σοβαρής επιπλοκής από τη θεραπεία.

Επίσης, υπάρχει η γνώση να αντιμετωπιστούν οι ενδεχόμενες επιπλοκές, πριν αυτές προκαλέσουν ακόμα και ανεπανόρθωτες βλάβες.

Από την άλλη πλευρά, τα υλικά και οι τεχνικές που εφαρμόζει ο καθένας διαφέρουν. Όπως και η αισθητική αντίληψη του καθενός.

Οι παραμορφωμένες εικόνες διασημοτήτων δεν είναι δουλειά Πλαστικών Χειρουργών;

Πιθανόν ναι. Κι αν δεν είναι Πλαστικών Χειρουργών, θεωρώ ότι είναι δερματολόγων. Δεν πιστεύω κάποια από τις διασημότητες να εμπιστευόταν το πρόσωπό της σε μη ειδικό.

Οι εικόνες αυτές έχουν να κάνουν πρώτα με τον ιατρό και στη συνέχεια και με την "ασθενή".

Τελικά τί φταίει;

Φταίει το υαλουρονικό, το Botox ή κάτι άλλο; Οι θεραπείες τόσο του Υαλουρονικού οξέος όσο και του Botox είναι εξαιρετικές. Όπως σε όλα τα πράγματα όμως, η σωστή χρήση των υλικών είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά του καλού αποτελέσματος από το κακό.

Φυσικά και αναφέρομαι μόνο σε επώνυμα, πιστοποιημένα υλικά. Τα ανώνυμα, αγνώστου προελεύσεως υλικά συνεπάγονται και αυξημένο ρίσκο επιπλοκών.

Επιμένω στην τεχνική έγχυσης των υλικών. Αρκετά χρόνια παλαιότερα, όταν η λογική της έγχυσης υαλουρονικού οξέος ήταν λογική έργων οδοποιίας (γεμίζω "λακούβες"), εμφάνιζα ιδιαίτερες επιφυλάξεις στη χρήση τους, γιατί ακριβώς το αποτέλεσμα απείχε αρκετά από το φυσικό.

Ψάχνοντας μέσα στα χρόνια και παρακολουθώντας αρκετές εκπαιδευτικές ημερίδες, στο εξωτερικό κυρίως, γνώρισα την τεχνική της αναδόμησης του προσώπου (Contouring).

Η τεχνική αυτή στοχεύει στην αιτία των περισσότερων σημείων γήρανσης στο πρόσωπό μας και η οποία δεν είναι άλλη από την απώλεια όγκου, ψηλά και περιφερικά στο πρόσωπό μας.

Μια απώλεια όγκου που συνεπάγεται απώλεια στήριξης στο δέρμα του προσώπου που υποκύπτει στους νόμους της βαρύτητας.

Η διόρθωση της απώλειας στήριξης του δέρματος του προσώπου, που είναι πιο κοντά στη χειρουργική λογική, είναι αυτή που καταφέρνει να δώσει το φυσικό αποτέλεσμα με το φρέσκο, ξεκούραστο πρόσωπο.

Μακριά από υπερβολές και λογικές υπερδιορθώσεων, τις οποίες δε διστάζω να αρνηθώ ακόμα κι αν μου ζητηθούν.

Βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας λοιπόν, θεωρώ ότι όταν χρησιμοποιούνται τα σωστά υλικά, σε περιστατικά με τις κατάλληλες ενδείξεις, για τυχόν κακό αποτέλεσμα φταίει κυρίως η κακή τεχνική εφαρμογής τους.